Ton van de Weem

Ton van de Weem werd geboren in 1958 te Eindhoven.
Als jongen was zijn passie het, bijna dagelijks, zingen in het jongenskoor.
Daar ontstond zijn fascinatie voor klassieke muziek en het orgel.
Vanaf zijn 11e jaar volgde hij orgellessen en sinds zijn 14e jaar is hij werkzaam geweest als organist.

Na het gymnasium studeerde hij orgel, schoolmuziek en koordirectie uitvoerend musicus aan het conservatorium in Tilburg.
Daarna volgde hij lessen koor- en orkestdirectie bij Joop Schets.
Op 24 jarige leeftijd werd hij dirigent van het Lambriakoor te Veldhoven en een jaar later van het toen nog Jongerenkoor Phoenix te Veldhoven.
Hij is mede-oprichter van zowel het Veldhovens Kamerkoor als het  Veldhovens Jeugdkoor.
Met de genoemde  4 Veldhovense koren voerde  hij grote koorwerken uit met professionele solisten en orkesten zoals: het Requiem van G. Fauré, de Carmina Burana van C. Orff,  het Requiem van W.A. Mozart, The Messiah van G.F Händel, van J.S. Bach o.a. het Magnificat, diverse Motetten en Kantates, het Gloria uit Die Hohe Messe en  5 jaar op rij de Johannes Passion.
Hij was repetitor bij het Brabant Koor en werkte als muziekdocent/koordirigent aan De Vrije School in Den Haag,  waar hij met 250 middelbare scholieren het Te  Deum en de Krönungs Messe van W.A. Mozart uitvoerde.
In 1995 werd hij met  maar liefst 3 koren toegelaten tot het Internationaal Koorfestival te Arnhem, te weten Vocaal Ensemble Phoenix, het Veldhovens Kamerkoor en het Veldhovens Jeugdkoor.
Met het Veldhovens Kamerkoor behaalde hij daar het hoogste aantal punten van alle Nederlandse deelnemende grote gemengde koren.
Met de diverse koren nam hij totaal 33 maal deel aan nationale en internationale concoursen en behaalde vele eerste prijzen, vaak met lof der jury.
In 2014 stond hij met het mannenkoor  Boxmeers Vocaal Ensemble in de Finale van het Nationaal Mannenkoor Concours van de  KNZV.

Met het Veldhovens Kamerkoor werkte hij mee aan een TV-opname van het Requiem van M. Duruflé en ook met  VEPhoenix werden opnamen gemaakt door de KRO.
Momenteel is hij tevens vaste dirigent van 4 andere koren te weten: Zangvereniging Otherwise uit Eindhoven, Eindhovens Gemengd Koor Ascolta, Vocaal Ensemble Phoenix en Gemengd koor Creatura uit Weert.

In 2002 ontving hij een pauselijke onderscheiding ter ere van 25 jaar dienstverlening als kerkmusicus bij het Lambriakoor, dat hem later het erelidmaatschap verleende.

In 2003 ontving hij de Cultuurmedaille van de Gemeente Veldhoven o.a. vanwege zijn verdiensten op het gebied van  het muziekonderwijs in Veldhoven en zijn verdiensten als dirigent/muzikaal leider van diverse Veldhovense koren en de Veldhovense Revue.