Dirigent

Ad Vergouwen

Met ingang van 1 mei 2023 is Ad Vergouwen de nieuwe dirigent van Het Nuenens Mannenkoor. Hieronder stelt hij zich graag even aan u voor.

Ik ben geboren in Breda (1956) en op 6 jarige leeftijd begonnen met pianolessen en zingen in een kinderkoor. Mijn muzikale ontwikkeling ging best snel en op jonge leeftijd begeleidde ik al koren en vocale en instrumentale solisten. Muziek maken, dat zou mijn toekomst worden en vandaar dat ik mijn muziekopleiding ging volgen aan het Brabants Conservatorium.  Piano en later koor- en orkestdirectie.

Na mijn studie werd ik  in 1982 benoemd tot pianodocent aan de “Streekmuziekschool Oisterwijk e.o.” en in de jaren 90 werd ik ook nog coördinator van die muziekschool tot 1998. Daarna werd deze muziekschool overgenomen door de Tilburgse Dans en Muziekschool, later Factorium Podiumkunsten genoemd. Tot 2018 heb ik daar deze twee functies uitgeoefend.
Naast deze werkzaamheden was ik piano-begeleider/dirigent van verschillende koren door geheel Nederland.In 2000 werd ik, na een concertreis naar Siberië, als gastdocent gevraagd op het Pedagogisch College nr. 1 te Krasnoyarsk. Tot 2018 kon ik daar werkzaam zijn.

Als dirigent heb ik vele projecten mogen doen, hoogtepunt waren de uitvoeringen van de Mattheuspassion van J.S. Bach in de basiliek van Sint Jan te. Oosterhout.
Ook andere grote oratoria werken heb ik kunnen uitvoeren, zoals “Die Jahreszeiten” en “Die Schöpfung” van J. Haydn, “Paulus” van F. Medenlssohn Bartholdy  en het mooie Requiem van J. Rutter i.s.m. Orchester Gesellschaft Detmold (D)  met verschillende koren ook prachtige reizen mogen maken naar Italie, Frankrijk, Schotland en Duitsland .

Op dit moment ben ik naast dirigent van het Nuenens Mannenkoor ook dirigent van gemengd-koor Zang en Vriendschap te Oisterwijk, het Princenhage’s Mannenkoor Breda en het Lambertuskoor te Etten-Leur.